Politieke discussie over pensioen op basis van onjuiste cijfers

woensdag 20 september 2017
Thema's:  Blog

Hoogleraar Bernard van Praag zei het al eerder, maar herhaalt zijn standpunt nog maar eens in een ingezonden artikel, dat hij samen met de hoofdeconoom van de ABN-Amro Han de Jong schrijft in NRC Next: De Nederlandsche Bank rekent zich arm met onze pensioenen.

DNB overdreven voorzichtig
De toezichthouder voert ten aanzien van de pensioenfondsen een veel te voorzichtig beleid. Over de afgelopen honderd jaar hebben alle fondsen gemiddeld een rendement gescoord van 5%. Het ABP stijgt daar nog bovenuit met een rendement van 7,7% in de afgelopen 24 jaar.

Geen reden voor zorgen
Dat gemiddelde rendement is hoog genoeg, aldus Van Praag en De Jong om je geen zorgen te hoeven maken over de soliditeit van het Nederlandse pensioenstelsel en toch staat DNB voortdurend op de rem. De auteurs leggen opnieuw de vinger op de zere plek: het theoretische rekenmodel dat DNB gebruikt om de degelijkheid van pensioenfondsen te meten, deugt niet.  Het leidt tot rare uitkomsten. Volgens de rekenmethodiek van DNB halen pensioenfondsen een rendement van slechts 1,3% , terwijl het in werkelijkheid dus gemiddeld 5% is. Dat verschil is te groot, zeggen de auteurs. Het is een ongekend staaltje “jezelf arm rekenen”, vinden ze, want omdat het rendement “zo laag” is worden pensioenen al jarenlang niet meer verhoogd.

Beter ten halve gekeerd.....
De politieke discussie over de toekomst van het pensioenstelsel wordt gevoerd op basis van de sombere analyses van De Nederlandsche Bank. Zo vindt besluitvorming plaats op basis van een grove vertekening van de werkelijkheid. Van Praag en De Jong doen dan ook een oproep om de discussie voort te zetten op basis van realistische cijfers: liever ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Artikel lezen? Klik hier.27-09-2017 17:54

Fijn om dit te vernemen, edoch wat kunnen wij daar aan doen om het tij te keren. R.A.Beijleveldt Dordrecht

21-09-2017 09:26

Ik ben volledig met U eens

 
Reageer op dit item