Ook de krant ziet het nu: er klopt iets niet met de pensioenen.

donderdag 25 januari 2018
Thema's:  Blog

Gepensioneerden met een aanvullend pensioen leveren al jaren aan koopkracht in. Zo zagen mensen met een pensioen bij het ABP de afgelopen 10 jaar de waarde van hun pensioen met 16% verminderen. Het bedrag aan pensioen veranderde niet, maar de kosten voor levensonderhoud stegen.

Kentering
Jarenlang was het een in de media vermeden onderwerp, ook omdat het Centraal Planbureau keer op keer communiceerde, dat Nederlandse ouderen het “nog nooit zo goed hebben gehad”.
In dat grote negeren van de feiten rond de aanvullende pensioenen lijkt nu een kentering gekomen. De Telegraaf meldt deze ochtend (24 januari 2018) met chocoladeletters op de voorpagina: “Uw pensioen sukkelt achteruit”.
Gepensioneerden met een aanvullend pensioen vormen zo ongeveer nog de enige groep Nederlanders die wel inleverden om de economische crisis de baas te worden, maar niet meeprofiteren nu de economie zich herstelt.

Zwakke positie van pensioenfondsen is niet zo zwak
Over de vraag waarom gepensioneerden niet mee kunnen profiteren van het economisch herstel blijven de meningen nog verdeeld.
Het komt door de zwakke positie van de pensioenfondsen, schrijft De Telegraaf. Maar klopt het wel, dat de pensioenfondsen er slecht voorstaan, zoals De Nederlandsche Bank gepensioneerden al jarenlang voorhoudt?
Er zijn steeds meer deskundigen die erop wijzen dat de positie van de pensioenfondsen helemaal niet zo zwak is als de overheid het doet voorkomen.
De soliditeit van pensioenfondsen wordt door de overheid berekend met een systeem dat niet realistisch is. De overheid gebruikt bij die berekeningen de zogenaamde marktrente. Die ligt rond de 2%. Als je ervan uitgaat dat de pensioenfondsen de komende jaren niet meer dan 2% rendement zullen maken op hun vermogen moet er heel veel geld in kas gehouden worden om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen en is er geen geld om de pensioenen aan te passen aan de prijsstijging. Maar in werkelijkheid maken de pensioenfondsen veel hogere rendementen: gemiddeld wel 7 tot 8%. Er wordt dus meer geld in reserve gehouden dan nodig.

Wel of geen steun voor 50PLUS?
Deze week praat de Tweede Kamer over een voorstel van 50PLUS om de rekensystematiek de komende 5 jaar aan te passen en een bodem in de rente te leggen.
Als het kabinet daarmee akkoord zou gaan, zullen de pensioenen de komende 5 jaar niet verlaagd hoeven worden en kunnen ze mogelijk zelfs iets omhoog.
Deze aanpassing is niet nadelig voor jongere generaties, zoals vaak wordt gevreesd.
De coalitiepartners hebben laten merken niet te voelen voor de plannen van 50PLUS. Het is de vraag of ze in dat verzet kunnen volharden omdat de ontevredenheid over de behandeling van gepensioneerden hand-over-hand toeneemt.

Pensioenreserve was nooit zo groot
Hoe goed de pensioenfondsen er in werkelijkheid voorstaan wordt in De Telegraaf voorgerekend door ondernemer  en columnist Annemarie van Gaal. De pensioenfondsen hebben op dit moment 1300 miljard euro in kas, de hoogste pensioenreserve ter wereld.
Ter vergelijking (bron: Telegraaf):
•    Dit is 3x de totale hypotheekschuld in Nederland.
•    Dit is 12x het vermogen van alle rijke Nederlanders bij elkaar opgeteld die voorkomen in de Quote 500.
•    De totale pensioenpot komt neer op 80.000 euro per Nederlander of 465.000 euro voor iedere 67 plusser.

Dat het met de pensioenfondsen niet zo goed gaat, zoals de overheid aanhoudend communiceert, is dus nauwelijks nog aannemelijk te maken.
Loon voor Later betoogde dit de afgelopen 2 jaar, vaak tegen de stroom in.
Dat nu ook de grootste krant van Nederland tot de conclusie komt, dat er iets scheef zit in de beeldvorming rond het Nederlandse pensioenstelsel is een opmerkelijk feit.

Publicaties over het pensioenstelsel in De Telegraaf lezen?

Ga dan naar: Makkelijke oplossingen zijn er niet of Wat wil 50PLUS? 
Reageer op dit item