Onrealistische rekenrente is het probleem

zaterdag 27 mei 2017
Thema's:  Blog

15 Gepensioneerden, aangesloten bij het pensioenfonds van Thales en de Gasunie maken zich ernstige zorgen over de pensioendiscussie. Het hoofdprobleem rond de pensioenen –de onjuiste rekenrente die door de overheid wordt gehanteerd- is simpel op te lossen binnen het huidige stelsel. Daar hoeft niet het hele systeem voor overhoop gehaald te worden, zeggen ze.

Vaste rekenrente van 4% was prima
“Niet de slechte beleggingsresultaten, niet de vergrijzing van het bestand, maar uitsluitend de onrealistische en te lage rekenrente is de oorzaak van het debacle”, schrijven de verontruste ouderen in hun brief aan de politieke partijen in de Tweede Kamer en aan de SER. Het invoeren van de  huidige rekenrente was een fatale vergissing, vinden de briefschrijvers. De vroegere “vaste” rekenrente van 4% werkte uitstekend en heeft nooit tot problemen geleid.

Grijp in
De briefschrijvers vragen de Tweede Kamer in te grijpen in de discussie en weer met twee benen op de grond te komen.

Brief lezen? Hieronder kunt u downloaden.07-06-2017 14:19

De brief bevat helaas onwaarheden. Er is nooit een vaste rekenrente van 4% geweest. Wel kon de rekenrente voor 2006 (overgang oude wetgeving naar huidige Pensioenwet), nooit hoger dan hoger dan 4% worden. Onder het "oude" regime zou de RR nu net zo laag geweest zijn als nu. Kijk bijv naar PF verslagen van 2005 of antwoorden van de Staatssecretaris aan de Tweede Kamer (2013) of bestudeer de oude wetgeving met bijbehorende Actuariële Principes Pensioenfondsen behorende bij de Pensioen en Spaarfondsen Wet van voor 2006. Of de huidige lage waarde van de RR de enige maatstaf zou moeten zijn om te bepalen of er al dan niet gekort zou moeten worden, is een andere discussie. Maar verwijzen naar onjuiste "feiten" is een slechte zaak en doet de gepensioneerden geen goed. Vr. gr. W.C. de Vries, ook lid van de VVSPTN en Thalespensioenfonds

28-05-2017 04:00

Is al langer bekend Dan de oudere door de elite besodemieter worden.

 
Reageer op dit item