Economisch belang van superondernemingen wordt overschat

zondag 11 november 2018
Thema's:  Blog

Onze economie drijft op bedrijven die echte producten maken en niet op superondernemers, zoals je die tegenkomt in de financiële wereld (bankiers, vastgoedhandelaren). Hoewel hun aandeel in de economie op 7% wordt geraamd, voegen ze in feite niet zoveel toe. Ze schuiven met geld, rekenen daarvoor hoge advieskosten en daaraan wordt een economisch belang toegekend, terwijl er dat eigenlijk niet is. Althans minder dan voorgesteld.

Dat zegt –vrijvertaald- de Italiaans-Amerikaanse econoom Mariana Mazzucato in een interview in De Volkskrant. Ze schreef er een boek over dat in Nederland verscheen bij de uitgeverij Nieuw Amsterdam, onder de titel ‘De waarde van alles’.

Banken houden hun hand op
Mazzucato vraagt zich af of banken echt zoweel waarde toevoegen aan onze economie.
Ze maken niets, brengen geen producten op de markt en als het misloopt houden ze hun handen op bij de belastingbetaler. ‘Ze verplaatsen vooral geld. En als het misgaat, vangt de overheid ze op’, aldus Mariana Mazzucato.

Geld rondpompen
Ook grote bedrijven pompen geld rond. Miljarden gaan naar aandeelhouders of worden gebruikt om eigen aandelen op te kopen en zo de koers op te krikken. Dat geld wordt niet geïnvesteerd in innovatie en productie, aldus de econoom. ‘We moeten af van de mythe dat onze economie drijft op enkele superondernemers. Hetzelfd geldt voor het sprookje dat het alleen de aandeelhouders van een bedrijf zijn die risico’s lopen. Onzin’, zegt ze. Bij het creëren van waarde spelen managers, onderzoekinstituten, overheden en werknemers evenzeer een rol. Daarom zou er in het productieproces een eerlijkere verdeling moeten plaatsvinden van de winst. 
Reageer op dit item