Deskundigen gaan toezien op handel en wandel van DNB

donderdag 19 juli 2018
Thema's:  Blog

De Nederlandsche Bank, die toezicht moet houden op de financiële wereld, komt zelf onder verscherpt toezicht.  Er worden externe deskundigen aangesteld, die moeten controleren of DNB naar behoren functioneert.

Ontdeed DNB zich van zijn critici?
De Nederlandsche Bank is o.a. belast met het beoordelen van bestuurders, die in de pensioenwereld actief zijn. Wie de toets der kritiek niet doorstaat, kan een carrière in de financiële wereld wel vergeten. Zo stuurde DNB de afgelopen jaren heel wat bestuurders naar huis en ontstond het beeld, dat vooral ook financieel deskundigen die kritisch zijn op het beleid van De Nederlandsche Bank via dit toetsingssysteem van het podium werden afgevoerd. 

Kritiek
De werkwijze is van verschillende kanten scherp bekritiseerd, onder meer door de commissie Otto, die zich hierover in 2016 uitsprak.
Bestuurders die struikelden zijn onder anderen Emiel Roozen en Niek Hoek van Delta Lloyd en Rabobank-cfo Bert Bruggink. DNB heeft dit beeld nooit bevestigd, maar geeft nu wel toe, dat het toetsen van bestuurders soms gebeurde door “junior medewerkers”.

Gemakkelijker om bezwaar aan te tekenen
Bestuurders die door DNB worden af geserveerd, zullen in het vervolg serieuzer worden genomen in hun tegenargumenten. De Nederlandsche Bank zal de externe deskundigen betrekken bij bestuur toetsingen, zo meldt De Telegraaf. Daardoor wordt het gemakkelijker om bezwaar aan te tekenen. De deskundigen die bij DNB worden ingeschakeld zijn DNB-bankier (....) Pauline van der Meer Mohr, oud NN-ceo Ludo Wijngaarden en ABN Amro-bestuurder Johan van Hall.

Niet alleen DNB komt onder verscherpte controle, maar ook de Autoriteit Financiële Markten.

Meer hierover lezen? Klik dan hier. 
Reageer op dit item