De Vuile Leugen

dinsdag 3 mei 2016
Thema's:  Blog

Globalisering beloofde gouden bergen, maar bracht eeuwigdurende hervormingen, lagere lonen, flexibelere arbeidsomstandigheden en pensioenaanpassingen.

Financial Times
Dat schrijft  de Duitse wetenschapsjournalist Wolfgang Münchau in de Financial Times.

Inkomen nauwelijks gegroeid
Het besteedbare inkomen (vooral van de laagst betaalden) is ondanks al die ingrepen de afgelopen 20 jaar nauwelijks gegroeid. Het zijn vooral de overheden en de banken die profiteren van de globalisering.

Globalisering helpt rechtse politiek
De stagnatie in de inkomensgroei aan de onderkant leidt tot succes voor rechtse politiek, zo constateert Volkskrant columnist Martin Sommer in de krant van 30 april, waarin hij verwijst naar de publicatie van Münchau  Sommer voegt er aan toe, dat sinds 1997 ook de koopkracht in Nederland nauwelijks toegenomen. 

Vuile leugen
Hij baseert zijn vaststelling op cijfers van De Nederlandsche Bank. Sommer noemt de tegenvallende groeicijfers die samenhangen met de effecten van globalisering “stiekeme stagnatie”. “Stiekem, aangezien je er niets van terugvindt in de groeicijfers”. In Amerika –waar hetzelfde speelt- spreekt men van “de vuile kleine leugen”. Een steeds groter deel van de nationale koek komt niet terecht bij de huishoudens, maar bij de bedrijven en de overheid.  
Reageer op dit item