CPB als marketingclub voor het kabinet

donderdag 7 september 2017
Thema's:  Blog

Loon voor Later twijfelt soms aan de onafhankelijkheid van het Centraal Planbureau, de economische adviseurs van het kabinet. Ze spannen zich enorm in om het kabinet de credits te geven waarop de ministers hopen, zoals bij de verspreiding van het wijdverbreide misverstand dat het herstel van de Nederlandse economie te danken is aan dit kabinet. Er is namelijk ook een groot aantal experts dat zegt dat dit economisch herstel plaatsvindt ondanks het kabinet.

Kabinet steunde verkeerde beleid
Zo heeft het kabinet tot nu toe het monetaire financieringsbeleid van de Europese Centrale Bank gesteund. Dat beleid bestaat eruit dat de ECB op grote schaal overheidsschulden van slecht presterende landen heeft opgekocht en daar leningen tegenover gesteld heeft tegen 0% rente. Die landen (en ook sommige bedrijven) kunnen dus op kosten van de Europese belastingbetaler geld lenen, zonder dat ze daarover rente moeten betalen.

Eind aan ECB-beleid
Dat kan natuurlijk zo niet doorgaan en daarom breekt de ECB het hoofd over de vraag hoe men dit beleid kan stoppen, zonder dat het tot een economische inzinking leidt.

Twijfel over succes
Het effect van het ECB-beleid op het economisch herstel is volgens verschillende analisten beperkt. Het heeft vooral de landen met een hoge staatsschuld geholpen. Om de steun van het Nederlandse kabinet aan dit beleid te rechtvaardigen zegt het CPB nu, dat “Nederland tot de meest profiterende eurolanden behoort”. Maar.....een onderbouwing van die conclusie kan het Centraal Planbureau niet leveren. Dus de cijferaars van het kabinet beweren iets, zonder dat ze het met harde cijfers kunnen bewijzen....

Burger betaalt de rekening
Intussen is de rekening van dit beleid terecht gekomen bij burgers. Omdat Nederland het pensioenbeleid heeft gekoppeld aan dit bekritiseerde ECB-beleid heeft dit de positie van de pensioenfondsen negatief beïnvloed, waardoor gepensioneerden de rekening betalen in de vorm van koopkrachtverlies. Spaarders zagen hun rente verdampen. Toegegeven: mensen met een hypotheek gingen er door de lage rente op vooruit, maar starters op de woningmarkt daarentegen betalen weer de hoofdprijs in de vorm van snel stijgende prijzen van woningen, een nieuwe bubbel waarvoor we de rekening nog ontvangen.

Omdat bedrijven door dit Europese beleid tegen lage rente (of vrijwel om niet) konden lenen, zijn bedrijfsactiviteiten blijven bestaan die in feite economisch ongezond zijn. Volgens hoogleraar en monetair econoom Casper de Vries (Telegraaf 7 september 2017) heeft het ECB-beleid de reële economie amper bereikt.

Toontje lager
Allemaal redenen voor het kabinet om een toontje lager te zingen waar het gaat om het naar zich toe trekken van het succes van het economische herstel, in die marketingstrategie geholpen voor het CPB. De ECB buigt zich op dit moment het hoofd over de vraag hoe men het bekritiseerde beleid kan ombuigen, zonder dat daaruit ongelukken voortkomen. 
Reageer op dit item