Burgers gingen meer betalen, multinationals minder

woensdag 14 maart 2018
Thema's:  Blog

Als de overheid somberheid aan de dag legt hoeft dat niet per definitie te kloppen. Integendeel. Overheidsvoorlichting is niet objectief, maar dient vaak een doel. 

Pensioenen
Kijk naar het pensioendossier: de overheid doet het voorkomen alsof het pensioenstelsel op instorten staat en ontleent het bewijs daarvoor aan pensioenregels die de overheid zelf heeft bedacht. Met andere  -meer realistische- regels zouden we concluderen dat we een ijzersterk pensioenstelsel hebben met een houdbaarheidsdatum tot in met midden van deze eeuw. 

Framing
Waarom dan toch die negatieve framing? Misschien omdat de overheid naar argumenten zoekt om uit de pensioenpot niet méér te hoeven uitkeren dan strikt noodzakelijk, zodat hij stevig gevuld blijft.  Dit terwijl het pensioengeld niet eens van de overheid is, maar van de gepensioneerden die het inlegden. Zo ontstaat een mooie spaarpot waarmee je ook andere dingen kunt doen dan pensioenen uitkeren. 

Bankje spelen
Je kunt het geld tegen aantrekkelijke condities “uitlenen” bijvoorbeeld om er scholen mee op te knappen. Nee, we verzinnen het niet. Het is een serieus idee van Bernard Wientjes, voorzitter van de Taskforce Bouwagenda, die zo zijn bouwvrienden een stevig gevulde orderportefeuille in het vooruitzicht stelt.  Met dank aan de Nederlandse gepensioneerden die hun pensioen tegen de belofte in al jaren niet zien stijgen.

Wie profiteert?
Als de overheid somber is hoeft dat dus niet per definitie te kloppen.  Het geldt ook omgekeerd. Als het Centraal Planbureau vlak voor gemeenteraadsverkiezingen hosannahverhalen rond de economie communiceert, komt dat het kabinet niet slecht uit. Zo ontstaat het beeld dat het ons allen goed gaat. Dat er sprake is van selectieve beeldvorming ontdek je pas als je je  verdiept in de cijfers, want wie profiteren er van dit economische vreugdevuur?

Burgers gingen meer betalen
Burgers zijn de afgelopen 10 jaar meer belasting gaan betalen, multinationals aanmerkelijk minder, schrijft De Volkskrant. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant Financial Times. De belastingdruk van multinationals daalde de afgelopen 10 jaar van 26 naar 24%. In 2000 droegen ze nog 34% van hun winst aan de fiscus af. Volgens de Financial Times betalen veel bedrijven in werkelijkheid nog minder dan deze cijfers suggereren.

Relativering
De gemiddelde burger profiteert in beperkte mate van de economische groei. Als de economische juichverhalen relativering behoeven, zal dat dus misschien ook wel gelden voor het gesomber over de pensioenen. Althans: dat is wat steeds meer deskundigen beweren.

Meer lezen?

- Bouw lonkt naar pensioenreserve (Loon voor later)

- Burgers betalen meer, bedrijven minder (Volkskrant)

Overheid te somber over pensioenen (Loon voor later)

  
Reageer op dit item