Bedrijven kunnen nu voor bijna 0% lenen

woensdag 18 mei 2016
Thema's:  Blog

Kocht de Europese Centrale Bank de afgelopen maanden op grote schaal overheidsleningen op (obligaties), nu begeeft de ECB zich ook op het terrein van de bedrijfsobligaties. 

Bedrijfsobligaties
Door het aankoopbeleid van de Europese bank daalde de rente vrijwel tot het 0-punt. 
Naast overheidsobligaties, gaat de ECB nu ook bedrijfsobligaties opkopen. Gevolg is, dat ook bedrijven nu vrijwel zonder daar enige vergoeding voor te betalen, geld kunnen lenen.  Het Franse pharmaconcern Sanofi sloot dankzij dit beleid voor 3 jaar een lening  van 500 miljoen euro, waarop bijna geen rente wordt betaald.

Grap?
Het gebeurde eerder met het energiebedrijf Gad de France. Toen werd dit door de beleggingswereld nog als een grap gezien. Zo grappig is het niet: meer bedrijven lijken in aanmerking te komen voor leningen onder deze gunstige voorwaarden.

Waarom?
Waarom zijn er beleggers die akkoord gaan met bijna  0 procent rente? “Voor beleggers geldt: beter iets dan niets”, aldus obligatiespecialist Hyung-ja de Zeeuw van ABN AMRO. Helemaal 0 is het tarief niet: beleggers krijgen 0,015%.

Pensioensector zakt verder weg
Voor de pensioensector is dit slecht nieuws. Het beleid van de Europese Centrale Bank is slecht voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Die zouden juist gebaat zijn bij een hogere rente. 

Nederlandsche Bank zou het anders willen
De Nederlandsche Bank heeft bedenkingen bij dit beleid van de grote Europese broer. Volgens DNB is er door het economisch herstel ruimte voor renteverhoging én salarisstijging.  
Reageer op dit item