2017 Jaar van de waarheid

vrijdag 9 juni 2017
Thema's:  Blog

Wat gaat de Europese Centrale Bank doen met zijn monetaire stimuleringsbeleid, nu de economie op alle fronten aantrekt? Die vraag is ook voor de ontwikkelingen rond de pensioenfondsen van vitaal belang. 

Rente door ECB bijna 0
Door het opkopen van obligaties heeft de ECB ertoe bijgedragen dat de rente vrijwel tot het 0-punt daalde. En mede daardoor is de beleidsdekkingsgraad van de meeste pensioenfondsen gezakt tot een niveau, waarbij indexeren (dus verhogen) van de pensioenen niet mogelijk is. De Nederlandse overheid dwingt pensioenfondsen hun soliditeit te berekenen aan de hand van die risicovrije marktrente: het resultaat van politieke besluitvorming.

Belangrijkste gebeurtenis van 2017
“Hoe gaat de Europese Centrale Bank het extreem ruime monetaire beleid (opkopen van staatsschulden) weer afbouwen?”. Het is volgens De Telegraaf een van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Er wordt op gerekend dat bankdirecteur Draghi het obligatie-opkoopprogramma stapje voor stapje gaat beëindigen.

Goed en slecht
Voor de pensioensector kan dat belangrijke gevolgen hebben: het afbouwen beïnvloedt de rentestand en ook de waarde van obligaties, waarin pensioenfondsen hebben geïnvesteerd. De rentestand zal mogelijk stijgen. Dat is goed voor de pensioenfondsen. De daaropvolgende waardedaling van obligaties daarentegen kan de vermogenspositie van pensioenfondsen negatief beïnvloeden. Gewijzigd ECB-beleid kan dus voor gepensioneerden tot winst en/of verlies leiden. “Eén ondoordachte opmerking van ECB-directeur Draghi kan tot paniek op de markt leiden”, schrijft De Telegraaf  (7 juni 2017).

Pleidooi voor vaste rekenrente
Om de pensioenuitkeringen minder afhankelijk te maken van rentebewegingen op de vrije markt gaan er in de Tweede Kamer stemmen op om voor pensioenfondsen tijdelijk een vaste rekenrente van 2 of 4% in te voeren. Voor dat idee bestaat op dit moment geen politieke meerderheid. Bij een vaste rente zou voor gepensioneerden een kleine verhoging van hun pensioen weer binnen bereik komen.

Meer lezen? Klik hier

  
Reageer op dit item